Fellesrådet for Afrika Meny
Kampanje

Norsk næringsliv og skjulte eiere i Angola

Oljeselskaper må respektere menneskerettigheter! Bildet viser Fellesrådets samarbeidspartner i Angola, Elias Isaac, leder for Open Society Angola, i en demonstrasjon i Canada.

Fellesrådet for Afrika lanserte den 4. november en kampanje om skjult eierskap og korrupsjon, med et spesielt blikk på Angola, som er norsk næringslivs største handelspartner i Afrika. Kampanjen setter fokus på skjult eierskap knyttet til norske investeringer og norsk handel i afrikanske land generelt.

Norske selskaper innenfor oljeindustrien handler og investerer i økende grad i Angola. Mer enn 20 selskaper er tungt inne. Noen eksempler er Aker Solutions, som i fjor fikk en kontrakt verdt 14 milliarder kroner, og Statoil, som alene betaler om lag 30 milliarder i skatt og avgifter til Angola årlig. Det er like mye som hele det norske bistandsbudsjettet.

Vekst og fattigdom

Utenriksminister Børge Brende og NHO mener disse tallene forteller mye om hvordan norsk næringsliv bidrar til utvikling i fattige land. Men i Angola er det vanskelig å se at dette stemmer. Til tross for at Angolas bruttonasjonalprodukt (BNP) ble tidoblet i perioden 2002-2012, ble ikke levestandarden for den store, fattige befolkningen hevet. Det var lite forbedring å spore på utviklingsindikatorer som FNs Human Development Index, og Angola er et av landene med størst barnedødelighet i verden.

Skjulte eiere

Svært mange norske selskaper i Angola samarbeider med selskaper med skjulte eiere. Slike samarbeid er per i dag ikke ulovlige under norsk lov. Dette muliggjør at korrupte statsledere og forretningsfolk kan bruke stråselskaper til å berike seg selv og skape enorme korrupte nettverk. Fellesrådet mener at det er nødvendig med tøffere norsk lovgivning for å gi norske selskaper et verktøy og pressmiddel når de skal inngå samarbeid med utenlandske selskaper.

Vi krever at norske myndigheter må pålegge norske selskaper å vite hvem de samarbeider med ved å:

gjennomgå og tydeliggjøre norsk lovgivning for å sikre en streng håndheving

kreve rapportering om egentlige eiere i revideringen av de norske land-for-landrapporteringsreglene.

Besøk kampanjens nettside her:Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Afrika
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe

LandinformasjonBedriftsdatabase

Informasjonen i bedriftsdatabasen er basert på offentlig tilgjengelig informasjon om selskapene og på direkte etterspurt informasjon. Det siste arbeidet med bedriftsdatabasen ble gjennomført i 2019. Dersom du er et selskap eller et enkeltindivid som ser mangler eller behov for oppdatering må du gjerne ta kontakt med Fellesrådet for Afrika.