Afrika.no Meny
nov 17

Mosambik og Norge – 40 år med energisamarbeid

17. november, kl. 11:00-13:00
Norad
Norad, Informasjonssenteret, Bygdøy allé 2

Samarbeidet har bidratt til å øke kraftproduksjonen i Mosambik, utvikle landets kraftnett og bygge kompetanse hos sentrale institusjoner. Siden 1992 har andelen av befolkningen med tilgang til strømnettet økt fra én til 26 prosent.

Sammen med Norge og andre utviklingspartnere har Mosambik langt på vei lykkes i å nå målet om elektrifisering av landet. Da borgerkrigen tok slutt i 1992 dekket kraftnettet kun 15 distrikter, ved utgangen av 2016 er 147 av 154 distrikter elektrifisert.

Mosambik har bygget opp et nasjonalt kraftselskap som i dag forsyner syv millioner mennesker med strøm. Den nasjonale kraftproduksjonen er økt fra rundt 500 GWh/år i 1992 til omlag 18 000 GWh/år i 2016. Oppbyggingen av kompetanse hos myndighetene og i kraftselskapet har gjort det mulig for landet å realisere store prosjekter innen kraftproduksjon og -overføring, og starte krafthandel med nabolandene.

En ny energilov åpnet i 1997 for privat eierskap av kraftverk i Mosambik. Privateide gass- og solkraftverk har i dag en samlet kapasitet på nærmere 300 MW.

Etter 40 år med samarbeid ønsker Norad å løfte fram de mange resultatene Norge og Mosambik har oppnådd sammen. Det har også vært utfordringer. Vi ønsker bruke de mange erfaringene til å se framover, og diskutere prioriteringer for det videre samarbeidet i Mosambik. Mange av lærdommene er relevante for satsninger også i andre land og sektorer.

Norad lanserer nå rapporten Mosambik og Norge - 40 år med energisamarbeid, og inviterer til debatt. Det vil bli en lett servering med kaffe og bagetter. Lanseringen vil bli markert med et eget arrangement i Maputo i regi av den norske ambassaden i Mosambik.


Program

11.00-11.15: Hva har vi lært av 40 år med samarbeid? Introduksjon ved Norads direktør Jon Lomøy.

11.15-11.40: Mosambik og Norge – 40 år med energisamarbeid. Presenasjon av rapport ved Endre Ottosen, seksjon for ren energi i Norad. 

11.40-12.00: Mocuba solkraftverk. Presentasjon av prosjekt ved Terje Pilskog, Scatec Solar og Mark Davies, Norfund. 

12.00-12.30: Veien videre. Paneldebatt ledet av Norads kommunikasjonsdirektør Eva Bratholm. Med

  • Terje Pilskog, Scatec Solar
  • Hege Iversen, Norconsult
  • Dag Arne Høystad, Naturvernforbundet 
  • Ørnulf Strøm, Norad

12.30-12.50: Plenumsdiskusjon

12.50-13.00: Oppsummering og veien videre med Ståle Slettebakken, seksjon for energi og klima i Utenriksdepartementet. 

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe