Afrika.no Meny
mars 17

Glemte konflikter: Mali

17. mars, kl. 15:00-16:30
Litteraturhuset
Wergeland, Litteraturhuset

Lørdagsforedrag med Jenny Lorentzen. 

Tross sin fattigdom har den tidligere franske kolonien Mali i Vest-Afrika fremstått som et relativt vellykket demokrati siden diktaturet falt i 1991. Riktignok blusset det opp konflikt med tuaregene både på 90- og 2000-tallet. Og i kjølvannet av den arabiske våren og Gaddafis fall tok islamske opprørsgrupper kontrollen over områder i nord med mål om å opprette en islamsk stat.

Etter statskuppet i 2012 har myndighetene behøvd støtte fra FN og det internasjonale samfunnet for å ta kontrollen tilbake. Til tross for den økte internasjonale tilstedeværelsen er dagens sikkerhetssituasjon forverret, også i områder som tidligere var uberørt av konflikten.

Hvordan har jihadistiske krefter fått fotfeste i dette tidligere så fredelige landet? Og hvilke konsekvenser har det for regional og internasjonal fred og sikkerhet?


Jenny Lorentzen er stipendiat ved Institutt for fredsforskning (PRIO) og Lunds Universitet og forsker ved PRIOs senter for kvinner, fred og sikkerhet. Hun holder det siste av fire lørdagsforedrag i Litteraturhusets serie om glemte konflikter for dummies.

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe