Afrika.no Meny
aug 30

Afrika Nå: Burundis glemte krise - hvorfor handler ingen?

30. august, kl. 18:00-19:30
Fellesrådet for Afrika
Kulturhuset Youngs gate 6, 0181 Oslo
Facebook event

Da Pierre Nkurunziza i 2015 ble gjenvalgt som president for en tredje periode, utløste dette en toårig konflikt i Burundi. Hvorfor ser det internasjonale samfunnet handlingslammet ut i å håndtere krisa i det relativt lille landet? Hva skal til for at det internasjonale samfunnet handler på meningsfullt vis i møte med krisa i Burundi? Og hvem har nøkkelen til fred internt i landet?

Østafrikanske ledere som Yoweri Museveni (Uganda) og John Magufuli (Tanzania) har holdt sin beskyttende hånd overpresident Nkurunziza. Den afrikanske union har ikke håndtert Burundi-krisen aktivt i sin rolle for å fremme fred og menneskerettigheter. Burundiske soldater med dokumenterte menneskerettighetsbrudd på samvittigheten deltar i fredsbevarende styrker i CAR og Somalia, finansiert av EU og FN. Norge forholder seg tilsynelatende passiv til krisen i et historisk viktig bistandsland på det afrikanske kontinentet.

Burundi har startet utmeldingsprosessen fra Den internasjonale strafferettsdomstolen (ICC) med endelig utmelding til høsten. Dette gir et lite vindu for ICC til å reise tiltale mot krigsforbrytere i landet,
men lite tyder på at strafferettsdomstolen vil benytte seg av dette vinduet. FN har ikke vært i stand til å få Nkurunziza til å respektere resolusjoner, kritikk og ønsker om å sende observatører. 

I panelet:

Carine Kaneza Nutulya, New York-basert jurist og menneskerettighetsaktivist
Heikki Holmås, Stortingsrepresentant for Sosialistisk venstreparti
Representant for politisk ledelse i Utenriksdepartementet (TBC)
(TBA)

Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe