Fellesrådet for Afrika Meny
Rapportlansering

Vellykket lanseringsseminar for Fellesrådets Nigeria-rapport

Fellesrådet for Afrika lanserte rapporten «Nigerianske perspektiver på en framtidig bilateral handelsavtale mellom Norge og Nigeria» foran en fullsatt sal på Litteraturhuset tirsdag 17.april. Rapportlanseringen ble etterfulgt av en paneldebatt som utforsket hvordan norsk handel kan fremme utvikling i Afrika.

Business er bedre enn bistand, og Norge må øke investeringene på det afrikanske kontinentet, mener norske myndigheter. Men hvordan bør bilaterale handelsavtaler utformes for å bidra til utvikling hos Norges afrikanske handelspartnere? I overkant av 100 personer var samlet på Litteraturhuset tirsdag kveld for delta på lanseringen av rapporten «Nigerianske perspektiver på en framtidig bilateral handelsavtale mellom Norge og Nigeria».

Nigerianske perspektiver

Både Angola og Nigeria er oljeland som lider av såkalt «ressursforbannelse»: På tross av høy økonomisk vekst øker fattigdom og ulikhet. Hvordan kan Norge med sine investeringer i olje og energi bidra til å snu denne trenden? Hvordan bør en framtidig handelsavtale utformes for å styrke nigeriansk politisk handlingsrom og demokratibygging? Fellesrådet har spurt en rekke nigerianske aktører disse og andre spørsmål, og deres synspunkter er samlet i rapporten.

Catharina Bu er en av rapportens forfattere og presenterte rapporten under seminaret. Hun trakk frem at selv om det ennå ikke eksisterer en bilateral handelsavtale mellom Norge og Nigeria i dag, er sannsynligheten stor for at en slik vil bli inngått. Videre følger norske handelsavtaler en ”EFTA-mal” og denne malen er brukt som utgangspunkt for rapportens diskusjon. Rapporten peker på potensielle konfliktområder som kan oppstå, og kommer med konkrete forslag til norske og nigerianske myndigheter.

Spennende paneldebatt

Etter redegjørelsen for rapportens hovedinnhold startet paneldebatten med Øyvind Eggen, forsker ved Nupi, Knut Sørlie, seniorrådgiver NHO og Johan Nordgaard Hermstad fra Changemaker. De kom alle med egne innlegg og kommentarer til rapporten før fellesdiskusjonen om hvordan norsk handel kan bidra til utvikling i Afrika startet.

Behovet for flere konsekvensutredninger i forkant av handelsavtaler, grad av åpenhet under avtaleprosessen, norske bedrifters samfunnsbidrag og oppfølging av retningslinjer, samt behov for en økt debatt om hvordan den politiske strategien med «handel over bistand» praktisk skal gjennomføres, var blant noen av temaene som ble debattert. Publikum kom også med flere gode innspill til panelet, og den nesten to timers lange debatten vekslet fint mellom prinsipielle politiske spørsmål og konkrete enkelttemaer.

Last ned eller bestill rapporten her.


Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe