Fellesrådet for Afrika Meny

Debatt

- Kappløpet om Afrika er positivt!

Dette uttalte Øyvind Eggen, forsker ved NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt), under et seminar 9. september i regi av Fellesrådet for Afrika. Den namibiske forfatteren og skribenten Uazuvara Kapombo Katjivena ga dette utsagnet støtte, men Eggen møtte også motstand.

Politisk debatt

Til u-landenes beste?

Høyre og Utviklingsfondet påberoper seg begge å tale utviklingslandenes sak. Men de har et forklaringsproblem.

Norge og FN

Har Norge gitt opp FN?

Regjeringen foreslår i revidert nasjonalbudsjett å kutte 42 millioner fra bevilgningen til FN-organisasjonene. Mens bevilgningene til private helseinitiativ økes og støtten til Verdensbanken holdes på samme nivå, blir FN nedprioritert, stikk i strid med løftene fra Soria Moria.

Kommentar

Ber TV2 stoppe reklamevideo

Fellesrådet for Afrika tar avstand fra måten TV2 profilerer sitt nye programkonsept, «Prosjekt X» på. – Ved å fremstille Afrika og afrikanere som passive mottakere av norsk hjelp, bidrar TV2 til å forsterke et svært stereotypisk og negativt bilde av Afrika, sier Guro Almås, daglig leder i Fellesrådet for Afrika.

Nyheter

Ti på topp gode nyheter fra Afrika

Nyheter om positive utviklingstrekk i Afrika drukner ofte i strømmen av negativt nytt fra kontinentet. Men Afrika er mer enn krig og konflikt, katastrofer og nød. Blant kontinentets 54 land finner man levedyktige demokratier, et rikt kulturliv, og ledere og folk som tar ansvar for sine lands utvikling. Fellesrådet for Afrika har plukket ut ti saker fra 2007 som viser at mye går rett vei. 

Handelspolitikk

Dobbelt urettferdig for afrikanske bønder

I denne kronikken stiller Fremtiden i våre hender, Kirkens Nødhjelp og Fellesrådet for Afrika seg spørsmålet om bønder i afrikanske land kan satse, i trygg forvisning om at ikke døra slamres igjen i ansiktet på dem så snart de har fått produksjonen opp og stå?

Handelspolitikk

– Taler med to tunger i handelsdebatten

Temperaturen er høy, og skillelinjene er nye og overraskende i debatten om internasjonal handel og landbruk før inngåelsen av en ny avtale i Verdens handelsorganisasjon (WTO), som kan medføre at spillereglene for den globale matproduksjonen blir endret. Organisasjoner som ofte står sammen slåss nå så fillene fyker om handel med landbruksvarer, skriver Ny Tid i denne artikkelen.

Naturressurser

Afrikas svarte gull

Kidnappingen av norske oljearbeidere og en kraftig økning av oljeprisene skapte i 2006 overskrifter om Afrikas påståtte oljeeventyr. Jakten på «det svarte gull» foregår nå over store deler av kontinentet. Men det er vanskelig å finne eksempler på at oljen har ført til utvikling og velstand for Afrikas befolkning.