Fellesrådet for Afrika Meny

Fellesrådet 50 år - jubileumsuke

Fellesrådet for Afrika ble stiftet i 1967 under navnet Fellesrådet for det sørlige Afrika. Utgangspunktet var den sterke norske motstanden mot apartheid-styret i Sør-Afrika. Fellesrådet for Afrika fyller 50 år i år, og i den forbindelse feirer vi med en jubileumsuke i november stappfull av spennende seminarer, debatter og premiere på en dokumentarfilm om norsk anti-apartheidbevegelse. 

Da Fellesrådet ble stiftet, var de viktigste arbeidsområdene for Fellesrådet å avskaffe apartheidpolitikken i Sør-Afrika og å overbevise norske myndigheter om berettigelsen av støtte til frigjøringsbevegelsene i land som var portugisiske kolonier. Blant annet spilte Fellesrådet en viktig rolle i opprettelsen av kontakt mellom frigjøringsbevegelsene og norske myndigheter og la press på norsk politikk overfor Portugal. Gjennom 1970- og 1980-tallet var situasjonen i land som Angola, Mosambik, Namibia og Zimbabwe viktige fokusområder for Fellesrådets arbeid.

Etter at de portugisiske koloniene hadde oppnådd selvstendighet på midten av 1970-tallet, var det arbeidet for å styrte apartheidregimet som lå i forgrunnen. Soweto-opprøret i 1976 mobiliserte nye krefter til arbeidet. Samme år åpnet Fellesrådet for individuelt medlemskap og flere lokallag ble opprettet. Som en viktig del av arbeidet arrangerte Fellesrådet internasjonale høringer om Sør-Afrika i 1977 og 1982. Høringene bidro til å sette Sør-Afrika på dagsorden og gjøre opinionen oppmerksom på apartheid og konfliktene i det sørlige Afrika.

I dag jobber Fellesrådet med ulike problematikker i de fleste afrikanske land, med et fokus på Nigeria, Etiopia og Angola. Spesielt har vi fokusert på næringslivets ansvar for menneskerettighetene i land de opererer i, og på begynnelsen av 2000-tallet var fokus på kampanjen mot oljeselskapenes ødeleggelser i forbindelse med oljeutvinningen i Niger-delta-området i Nigeria. I dag er et liknende søkelys igjen rettet mot land som Angola, hvor norsk næringsliv har svært lønnsomme investeringer samtidig som fordelings- og velferdspolitikken i landet står fullstendig på stedet hvil.

Fellesrådet for Afrika feirer 50 år siden stiftelsen med tilbakeblikk på det arbeidet som ble lagt ned da, spesielt med tanke på det brede samarbeidet mellom fagbevegelsen, kirken og sivilsamfunnet om å avskaffe apartheid. Dette samarbeidet var helt unikt, og viste internasjonal solidaritet på sitt beste. Få saker har siden engasjert så mange og så bredt. Viktig i Fellesrådets tidligere arbeid var også samarbeidet med frigjøringsbevegelsene i land som Angola, Mosambik, Namibia og Zimbabwe på 1970- og 1980-tallet. Her er det også på sin plass med kritiske refleksjoner rundt den støtten Fellesrådet ga til tidligere frigjøringshelter og hvordan situasjonen etter hvert utspilte seg. 

Jubileumsuken rekker over et vidt spenn av land og problemstillinger Fellesrådet for Afrika og andre deler av solidaritetsbevegelsen har jobbet med i løpet av de 50 årene, så her er det bare å sette av datoene!

Torsdag 2. november: 19:00-20:30: "Sør-Sudan og Norge - en historie av feilgrep eller suksesser?" I panelet: Hilde Frafjord Johnson, Halle Jørn Hansen, Bibiana Dahle Piene. 

Lørdag 4. november: Afrofuturism day på Oslo World Music Festival. Fellesrådet er på plass på Kulturhuset når Oslo Word Music Festival inviterer til take over. Her er det masse spennende som skjer. Se programmet her!

Søndag 5. november fra 14:00: Filmpremiere på dokumentarfilmen "Unconditional" om anti-apartheidbevegelsen i Norge på Cinemateket, med påfølgende samtale om filmen. I panelet: Natalie Becker, Asbjørn Eidhammer og Liv Tørres. 

Mandag 6. november: 15:00-17:00: Seminar om: "Tanzania - fra Nyerere til Magufuli". I panelet: Jon Lomøy, Tale Hungnes, Ali Mjella. Ordstyrer: Rune Hjalmar Espeland. 

Onsdag 8. november: 18:30-20:00: Seminar om: "50 år siden Biafra - hvordan har det preget oss?" I panelet: Atle Sommerfeldt, Chido Onumah, siste panelist TBC. Ordstyrer: Rolf Ree.

Torsdag 9. november: 18:00-20:00: Boksamtale om boka "We are all Biafrans" med forfatter Chido Onumah og forsker og Afrika-kjenner Morten Bøås. 

Fredag 10. november: 13:00-17:30: Jubileumskonferanse med temaet "Afrika-solidaritet gjennom 50 år" på KS Agenda, med ulike paneldebatter og kulturelle innslag.

Fredag 10. november: 19:00-21:00: "Mimrekveld" med gamle Fellesrådet-aktivister og andre i anti-apartheidbevegelsen på Kulturhuset. 

Les mer om de ulike arrangementene her!Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe