Fellesrådet for Afrika Meny

Debatt: The Politics of Hair - Oslo Afro Arts Festival

I den norske politiske offentligheten er en rekke identitets- og etnisitetsbaserte spørsmål ignorerte eller ukjente. Prominente forfattere og feminister som Chimamanda Ngozi Adichie og Chibundu Onuzo, for å nevne noen, skriver om hvordan hår for den nigerianske, eller mer generelt den afrikanske, kvinnen utgjør et kjernespørsmål knyttet til identitet og status. Idealet i den vestlige hårstilen gjør at afrikanske kvinner går gjennom store mengder jobb for å passe inn i forståelsen av hva som er sett på som vakkert og verdig. 

Er det slik at dette kan knyttes til forståelsen av det vestlige som noe mer høyverdig enn det afrikanske? Til rasistiske undertoner? Til en historie som står i kontrast til black pride? Hva har afroen sin status å si for hvordan ei kvinne med afrikansk bakgrunn forstår seg selv og sin rolle i samfunnet?

Diskusjonen om den vestlege hårnormen nådde nylig et høydepunkt i Sør-Afrika, der jenter ved en skole ble utestengt fordi afroen deres ble forstått som uromoment i klasserommet etter skolens reglement. Hvordan kan det være slik at vi bygger moderne strukturer på en måte som gjør at det håret afrikanske kvinner har naturlig blir bannlyst? Og hva er implikasjonane?

I panelet:
Ongezwa Mbele, teaterprodusent, skuespiller og poet
Lilian Donkor, konferansetaler og coach
Lea Bateman

Moderator er Nosizwe Baqwa

Arrangementet er et samarbeid mellom Fellesrådet for Afrika og Oslo Afro Arts Festival.


Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe