Fellesrådet for Afrika Meny

Arven etter apartheid - Forestilling og samtale

Fra forestillingen "Phefumla". FOTO: Mariken Lauvstad

Fellesrådet for Afrika inviterer i samarbeid med Wunderkammer Scenekunstproduksjon til en kveld på Caféteatret i Oslo med temaet "Arven etter Apartheid". Arrangementet inngår i Fellesrådet for Afrikas 50-årsjubileum og vil foregå på engelsk. 

Det er 23 år siden apartheid ble avviklet i Sør-Afrika. Hvilke spor ser vi av apartheid-regimets politikk i dag? Kan vi si at ANC-perioden har levd opp til lovnadene om en slutt på sosial marginalisering og økonomisk apartheid? Hvordan skal en gjøre opp regnskap for 23 år med demokratiske institusjoner når presidenten akkurat har overlevd sitt niende mistillitsvotum?


Kveldens program: 

18.00: Kort presentasjon og visning av teaterforestillingen "Phefumla / Å puste", en norsk/sør-afrikansk co-produksjon. Forestillingen er utviklet gjennom en prosess med fire unge menn fra township-områdene rundt Cape Town. Alle de fire utøverne har vært involvert i, eller blitt påvirket av, den brutale gjengkulturen som dominerer post-apartheids bakgater. Gjennom glimt av deres barndom, fragmenter av gode og dårlig minner, pusler vi litt etter litt sammen historien som utgjør deres unge liv. Forestillingen avslører både skjebnesvangre valg, så vel som skjulte drømmer og håp for fremtiden. Stykket er basert på de unge utøvernes individuelle historier. NB: På grunn av at to av skuespillerne fikk avslag fra UDI på sin visumsøknad om opphold i 9 dager, vises forestillingen i en noe adaptert form.

Ettersnakk og debatt med: 

Thando Doni, prisbelønt sør-afrikansk teaterregissør som selv kommer fra en underprivilegert bakgrunn i townshipen Khayelitsha.

Marianne Millstein, medforfatter for kapittelet om Sør-Afrika etter apartheid i Tore Linné Eriksens Sør-Afrikas historie, samfunnsgeograf og forsker ved Norsk Institutt for By- og Regionsforskning

Jan Speed. Speed er født og oppvokst i Sør-Afrika og flyttet til Norge i 1978 for å unngå å bli innkalt til apartheid-hæren. Har siden vært aktivist i Fellesrådet for Sørlige Afrika og journalist og jobber i dag som nettredaktør for Bistandsaktuelt.

Moderator: Ongezwa Mbele


Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe