Fellesrådet for Afrika Meny
Naturressurser

Afrikas svarte gull

Kidnappingen av norske oljearbeidere og en kraftig økning av oljeprisene skapte i 2006 overskrifter om Afrikas påståtte oljeeventyr. Jakten på «det svarte gull» foregår nå over store deler av kontinentet. Men det er vanskelig å finne eksempler på at oljen har ført til utvikling og velstand for Afrikas befolkning.

For to år siden begynte Fellesrådet for Afrika en kampanje om Afrikas olje, og fant raskt at vi ikke var de eneste som hadde oppdaget kontinentets oljepotensial. Norske oljeselskaper har lenge vært engasjert i for eksempel Angola og Nigeria, og blir nå fulgt av en rekke mindre leverandørselskap. Kidnappingene i Nigerdeltaet satte tema på dagsorden også her i Norge; utviklingen av Afrikas olje angår også oss.

Verdens befolkning forbruker stadig mer olje. I dag forbruker USA, med fem prosent av verdens befolkning, omtrent 25 prosent av verdens olje. Landets eget energidepartement forventer at forbruket av olje vil øke fra rundt 19,7 millioner fat olje per dag i 2001 til 28,3 millioner fat per dag i 2025, en økning på 44 prosent. Resten av Vesten følger tett etter.

De asiatiske landene forventes å doble sitt oljeforbruk over de neste 25 årene, fra 15 til 32 millioner fat om dagen. Av disse forventes Kina å øke forbruket fra 5 millioner til 12,8 millioner fat, India fra 2,1 til 5,3 millioner fat.

Både USA og Kina, kanskje de mest sårbare oljeimportørene, har allerede i flere år forbrukt mer olje de selv produserer, og sammen bidrar de til hardere konkurransen.

Stigende oljepriser

I 2006 vippet prisen for olje for første gang over 70 dollar fatet. Sutrende norske og amerikanske bilister fikk godt med oppmerksomhet. Men de som virkelig betaler prisen er fattige land som i utgangspunktet sliter med å få økonomien til å gå rundt.

Over hele Afrika meldte lokale aviser om alvorlige konsekvenser for jordbruk, transport og næringsliv: Folk måtte gå flere mil til jobben, små fiskebåter hadde ikke råd til drivstoff, flere land hadde omfattende streiker mot økte bensinprisene. Interessant nok var situasjonen i Nigerdeltaet, det største oljeproduserende området i Afrika, en av årsakene til prishoppet våren 2006. Omfattende sabotasje og kidnapping av oljearbeidere senket Nigerias eksport kraftig.

Frenetisk oljeleting

Økte priser, hardere konkurranse og ny teknologi har ført til en frenetisk oljeleting over store deler av Afrika og stadig nye land blir dratt med i jakten etter nye oljefunn. Bare i løpet av 2006 har takten i oljeletingen og utvinningen økt i de oljeproduserende landene i Vest-Afrika som Angola og Kongo-Brazzaville. Nye land står i startgropa, og vi har fått omfattende letning og enkelte lovende funn i land som Mauritania, Uganda, Kenya, Tanzania og Zambia for å nevne noen. En ny trend finner vi i økende offshoreleting og produksjon blant annet utenfor Nigeria, São Tomé og Príncipe, Mosambik, Sør-Afrika og Namibia.

Kronikken har tidligere stått på trykk i Ny Tid.


Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe