Fellesrådet for Afrika Meny

Afrika Nå i august: Burundis glemte krise - hvorfor handler ingen?

Da Pierre Nkurunziza i 2015 grunnlovstridig stilte til valg for en tredje periode som president, utløste dette en toårig konflikt i Burundi. Hvorfor ser det internasjonale samfunnet handlingslammet ut i å håndtere krisa i det relativt lille landet?

Østafrikanske ledere som Yoweri Museveni (Uganda) og John Magufuli (Tanzani) har holdt sin beskyttende hånd over president Nkurunziza.

Burundiske soldater med dokumenterte menneskerettighetsbrudd på samvittigheten deltar i fredsbevarende styrker i CAR og Somalia, finansiert av EU og FN.

Norge forholder seg tilsynelatende passiv til krisen i et historisk viktig bistandsland på det afrikanske kontinentet.

Burundi har startet utmeldingsprosessen fra Den internasjonale strafferettsdomstolen (ICC) med endelig utmelding til høsten. Dette gir et lite vindu for ICC til å reise tiltale mot krigsforbrytere i landet, men lite tyder på at strafferettsdomstolen vil benytte seg av dette vinduet. 

Den afrikanske union har ikke klart å fremme fred og menneskerettigheter under denne krisen og FN har ikke vært i stand til å få Nkurunziza til å respektere resolusjoner, kritikk og ønsker om å sende observatører.

Hva skal til for at det internasjonale samfunnet handler på meningsfullt vis i møte med krisa i Burundi? Og hvem har nøkkelen til fred internt i landet?

I panelet: 
- Carine Kaneza, Washington-basert menneskerettighetsaktivist med bakgrunn i konfliktløsning 
- Heikki E. Holmås, Stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti og tidligere utviklingsminister
- Pascal Ruhomvyumworo, Burundis ambassadør til Norge

Ordstyrer: Johan N. Hermstad, daglig leder i Fellesrådet for Afrika 


Algerie Angola Benin Botswana Burkina Faso Burundi Kamerun Kapp Verde Den sentralafrikanske republikk Tsjad Komorene Kongo-Kinshasa Djibouti Egypt Ekvatorial-Guinea Eritrea Etiopia Gabon Gambia Ghana Guinea Guinea-Bissau Elfenbenskysten Kenya Lesotho Liberia Libya Madagaskar Malawi Mali Mauritania Mauritius Marokko Mosambik Namibia Niger Nigeria Kongo-Brazzaville Rwanda São Tomé og Príncipe Senegal Sierra Leone Somalia Sør-Afrika Sudan Sør-Sudan Swaziland Tanzania Togo Tunisia Uganda Vest-Sahara Zambia Zimbabwe
Algerie
Angola
Benin
Botswana
Burkina Faso
Burundi
Den sentralafrikanske republikk
Djibouti
Egypt
Ekvatorial-Guinea
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Gabon
Gambia
Ghana
Guinea
Guinea-Bissau
Kamerun
Kapp Verde
Kenya
Komorene
Kongo-Brazzaville
Kongo-Kinshasa
Lesotho
Liberia
Libya
Madagaskar
Malawi
Mali
Marokko
Mauritania
Mauritius
Mosambik
Namibia
Niger
Nigeria
Rwanda
São Tomé og Príncipe
Senegal
Seychellene
Sierra Leone
Somalia
Sør-Afrika
Sør-Sudan
Sudan
Swaziland
Tanzania
Togo
Tsjad
Tunisia
Uganda
Vest-Sahara
Zambia
Zimbabwe